Special Verrassend Passend

5 december 2019

Bestaande wettelijke barrières maken het niet eenvoudig om tot een goede financiële samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp te komen. Maar met durf, creativiteit, een gezamenlijke focus en investeringen is dit wel degelijk mogelijk. Dat is de boodschap van de special Verrassend Passend.

In acht praktijkvoorbeelden laten onderwijs en jeugdhulp zien hoe zij oplossingen hebben gevonden en samenwerking hebben gerealiseerd.

Onderwijs en jeugdzorg vallen onder verschillende wetten. Professionals in het onderwijs en de jeugdhulp hebben hierdoor in de samenwerking te maken met andere regelgeving, geldstromen en organisatieculturen. Dit kan het lastig maken om tot een gezamenlijke aanpak met goede financieringsafspraken te komen; denk aan het samenvoegen van budgetten. Toch lukt het steeds vaker om tot kansrijke financiële samenwerking te komen.

'Op steeds meer plaatsen in het land slaan scholen, samenwerkingsverbanden, jeugdhulporganisaties en gemeenten de handen ineen', zegt VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller. 'Het is mooi om te zien hoe zij barrières weten te doorbreken, en een gezamenlijke visie, aanpak en financiering weten te creëren. Het belang van het kind staat hierbij ook altijd centraal, ondanks de soms lastige kaders en omstandigheden. Deze goede samenwerking tussen onderwijs en zorg is ontzettend belangrijk; het is cruciaal om alle kinderen de ondersteuning en zorg te kunnen bieden die zij op school nodig hebben, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.'

De special bevat acht praktijkvoorbeelden en een interview met René Peeters, kwartiermaker van het programma Aanpak Mét Andere Ogen. In dit programma werken landelijke organisaties (waaronder het Nederlands Jeugdinstituut) en elf regio’s in een leertraject om met betere samenwerking de ontwikkelkansen van kinderen te vergroten.

Klik hier om de special te downloaden.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Delen via: